Jak jsme si rozmazlili Dagyho k obrazu svému

05.04.2015 00:00

Dnes je to přesně rok, kdy do naší rodiny přicestoval náš vysněný pejsek, Dagpo, jehož jméno v tibetštině znamená Lord. Jakožto Lord byl Dagy patřičně opečováván a rozmazlován, staraly se o něj vyhlášené psí vychovatelky (Quai-Linka s Aquičkou) a bylo mu dopřáváno to nejlepší vzdělání, jaké by si takový Lord mohl přát.

Denně se Jeho Lordstvo vydávalo na procházky nebo na výlety za hranice svého lordství, objevovalo nová doposud neprobádaná území a seznamovalo se tam s místní psí šlechtou i obyčejnými poddanými.

Správný lord má být zvyklý na všechny situace, kterým by mohl být v budoucnu vystaven. Například často jezdil kočárem, aby si jeho vznešené pozadíčko přivyklo na výmoly na cestách. Jednou Dagyho osobní kočí potřeboval umýt kočár, a tak zajel do myčky. Dagy zpozorněl, co se to za okny děje, jaká to velká průtrž. Pak se mermomocí snažil slízat všechnu šlehačku, která ulpěla zvenku na okně. A potom se pro změnu začal divit těm obrovským kartáčům. Když si ale uvědomil, že ho jeho kočí pozoruje, jak se v myčce asi bude chovat, opět nasadil sebevědomý výraz a jakoby se nic nedělo, ulehl.

Občas jeho cesty vedly i do sousedních regionů, kde se konaly různé přehlídky krásy. Načesaný Dagy se pyšně nesl po kobercích a pokukoval po slečnách všech velikostí i barev. Projevil se jako velmi společenský pes, gentleman, romantik. Dámám líbal pacičky a šeptal jim do oušek něžná slůvka.

Nejvíce si však oblíbil výcvikové večírky. Tam se vždy schází výběrová společnost, tancuje se na míčích a různých kladinách a Dagy se tam také poprvé zamiloval. Labradorka Jessi ale bohužel z Dagyho věčného snažení o získání její pozornosti nadšená nebyla. Na těchto večírcích Dagy také získává veledůležité kontakty, našel si zde i svého osobního dentistu – Jack Russela Keníka.

Po roce Dagyho vlády můžeme říct, že se z něj stal hrdý majestátní pes, určitě však není nafoukaný. Svou lásku k nám dává velmi znatelně najevo. Když přijedeme z práce a ze školy, máme někdy pocit, že si snad ukroutí ocas. Naše holky mají jen jednu verzi vrtění – nalevo a napravo. Dagy kromě toho zvládá ještě nahoru a dolů nebo dokonce vrtí ocasem dokola. Jeho láska je tak obrovská, že si stoupne před auto a my nemůžeme zajet do dvora. Milostivě uhne teprve po tom, až ho podle jeho míry dostatečně pomazlíme, což může trvat i několik desítek minut.

Občas máme pocit, že nám náš Lord rozumí. On tak chytře kouká... a obkoukává naše činnosti, které pak v naší nepřítomnosti zdatně vykonává. Zvládá zastřihovat okrasné i ovocné stromky, přesazovat sazenice, ekologicky likvidovat plastové květináčky a kelímky. Stále je ve střehu a žádná možná činnost mu neunikne. Asistuje i při mytí auta, luxování interiéru. Bohužel je někdy jeho pomoc až adrenalinového ražení, pomáhá tahat kabel za sekačkou, leze pod špalek když sekáme dříví....

Jako každý správný lord má i své úchylky, občas potřebuje tzv. upustit páru a lítá své domácí Rallye Monte Carlo. Sviští mezi keříky, občas nějaký v letu ukousne a neúnavně běží dál. Jeho Lordstvo všeobecně preferuje adrenalinové vyžití – na výcvikových večírcích zbožňuje výhled z A překážky, chůzi po kladině a přes houpačku, plazení se tunelem a proskakování zavěšeného kruhu. Doufáme, že nebude postupně zvyšovat své nároky, nebude skákat Bungee-jumping a nebude skákat skrz hořící kruh. To by asi fanynky jeho huňaté hřívy brzy zaplakaly.