Dolanský pěvecký sbor

30.01.2013 00:00

30. ledna 2013 opět zavítal náš štáb do Dolan. Tentokrát za účelem zjištění původu neidentifikovatelných zvuků, které se linou v okolí Dolanského mlýna a ozvěnou se nesou podél celého údolí horní Berounky. Obyvatelé Dolan jsou přesvědčení, že místní mlýn potěšila svou návštěvou nějaká mimozemská civilizace a pořádá zde svou vesmírnou párty. My, zpravodajové HAFu, jsme však odvážní a jdeme prozkoumat situaci zblízka.

  Jen, co jsme vešli do mlýna, bylo nám vše jasné. Zády k nám seděla Aqua (známá pěvecká hvězda) a packami dirigovala smíšený pěvecký sbor, sestavující se z 10 štěňátek. Omámeni nebeskou hudbou, zůstali jsme stát s ústy dokořán.

  Po chvíli zotavování se z překvapení jsme se chopili nahrávacích přístrojů a jali se vyzpovídat paní dirigentku:

"Paní Aquo, jak Vás napadlo založit pěvecký sbor?"

"S touto myšlenkou si pohrávám už delší dobu, jen zatím nebyl k dispozici vhodný zpívající materiál. po úspěšném turné s pěveckým duem - já (Aqua) a Quai-Li jsme se rozhodly, že původní duo upgradujem na pěvecký sbor. Máme ještě spoustu práce před sebou, ale všichni sboristé jsou velmi talentovaní. "

"Má Váš sbor již nějaké jméno?"

"Ano, jistě, název není vůbec náhodný, říkáme si TEN VOICES (10 hlasů) "

"Čekají Vás v blízké době nějaké koncerty?"

"Není s čím otálet, chtěla bych koncertovat co nejvíce ještě v době, kdy budou všichni zpívat sopránem (tzv. heliové děti). V minulosti byli kastráti pro svůj vysoký hlas velmi ceněni, ale jsem si vědoma toho, že všichni chlapci půjdou na chov, takže žádná kastrace nepřipadá v úvahu. Až zmutují, alespoň se nám rozšíří hlasový rozsah a budeme zpívat v klasickém obsazení bas, tenor, alt a soprán. první vystoupení plánujeme na 14. února, v den sv. Valentýna. Dorazí různé zamilované párečky a my budeme zpívat samé milostné songy.

Připomeňte si také:

Aqua a Quai-Li jako PĚVECKÉ DUO

"Jaké žánry budou ve vašem běžném repertoáru?"

"Naší specialitou jsou moderní skladby současných hudebních autorů. Zkoušeli jsme i nějakou klasiku, ale ta se u sboristů neshledala s příliš velkým ohlasem. Baví je spíše improvizace a různé moderní techniky jako například brumláto, štěkáto, mrouskáto, vrníto, cucáto, mlaskáto, prskáto, škytáto a mnohé další."

"Jak často zkoušíte?"

"Cvičení je teď naší nejdůležitější činností, zpíváme i když spíme, i když jíme. Pokud nám nadšení vydrží, budeme sbor světové úrovně," chlubí se jeden ze sboristů.

Nám nyní nezbývá než popřát mladým zpěváčkům pevnou vůli při nacvičování nových a nových písní.

Z Dolan, Občasník HAF (Hodně Akční Feny)