Fotbalový fun club

03.02.2013 00:00

Viktoria Plzeň má čtyřicetinohý funclub

3.2.2013 - Na dnešním zápasu Viktorky s FC Bájná Atlantida jsme se dočkali velkého překvapení. Mnohem více než fotbalisté totiž diváky zaujal nový roztleskávací funclub FC Viktoria Plzeň, který čítal 40 nohou aktivních členů (štěňátek) a 4 nohy trenérky Aquičky. V České republice nejsou roztleskávačky příliš obvyklé, na to si potrpí spíše Američané, ale i ti by se podivili nad mrštností, obratností a kreativitou plzeňského funclubu. Hvězdy, salta, piruety, přemety, roznožky, živá pyramida, stojky na hlavě, mexická vlna... to vše v perfektní synchronizaci a poutavé choreografii.

Některé z extrémních akrobatických cviků si nyní rozebereme:

Efektní nástup: Všechna štěňata spokojeně spinkají, neuspořádaně roztroušena po celé ploše fotbalového stadionu. Přichází trenérka Aqua, pískne na píšťalku a rázem jsou všechna štěňata seřazena v řadě podle abecedy. (D'amore, Dagsi, Déví, DJ Dino, Djuli, Dolce, Dolly, Don Juan, Dona Keira, Dor-jee) Trenérka Aqua si lehne  na bok, štěňátka se chytí cecíků a začíná představení.

Hvězdy, přemety a výhozy do vzduchu: Štěně se usilovně drží cecíku, Aqua mu podrejpne zadeček, aby mu ho mohla pořádně olízat a ten vyletí do vzduchu. Štěně se rázem ocitá vzhůru nohama a pak je dalším olizováním otáčeno v různé piruety a vývrty. Pokud se štěně dostatečně nedrží vrozeným sacím reflexem cecíku, je tímto aktem vyhozeno do vzduchu a záhy padá do Aquičky měkkého kožíšku jako do trampolíny nebo je chyceno svými dalšími kolegy - akrobaty. Další možný způsob provádění těchto cviků je vyhození štěněte ostatními štěňaty, což se děje tak, že pod štěně 1 zaleze štěně 2, pod štěně 2 zaleze štěně 3 a pokud by to ještě nestačilo, pod štěně 3 zaleze štěně 4. Této mezifázi se říká hamburger. A když se štěňata ve spodních vrstvách začnou zmítat, štěně 1 na vrcholu hamburgru se začne otáčet a začne dělat hvězdy a přemety. Opět zde platí, že pokud se nedrží dost usilovně, je vyhozeno do vzduchu.

Skluzavka: Skluzavka často navazuje na dopad po výhozu do vzduchu. Štěně se jednoduše sklouzne po zádech Aquičky nebo po kolegách akrobatech. Mnohem oblíbenějším způsobem jak se dostat z výše položeného bodu A do níže položeného bodu B je však válení sudů. Štěňátka se přitom chlubí svým napapkaným bříškem.

Roznožky: To, že štěňata takto útlého věku jsou velice pružná a ohebná, snad nemusíme zmiňovat. Roznožky a provazy jsou pro ně hračka.

Mexická vlna: Mexická vlna je vrcholným číslem celého vystoupení. Vychází se ze základní pozice, kdy jsou štěňátka v řadě vedle sebe a každý si drží svůj cucík. Náhle si však štěně u prvního cecíku uvědomí, že na druhé straně jsou cecíky daleko mléčnější a vydá se tím směrem. Zavrtá se pod souseda a plynule pokračuje pod druhým a třetím..., až se takhle posupně podplazí pod všemi štěňátky. Přičemž zadečky štěňátek, pod kterými je právě onen iniciátor vlny, se vymrští do vzduchu. Pacičky vzhůru. A tím vznikne mexická vlna.

Ilustrační foto: